Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye ve Irak’ta Hristiyan savaşçı sayısı artıyor

Onlarca Hristiyan'ın IŞİD'e karşı savaştığı öne sürülüyor.



Avrupa BirliÄŸi (AB) Komisyonu’nun desteÄŸi ile merkezi Ä°talya'da bulunan araÅŸtırma kuruluÅŸu Agenformedia tarafından hazırlanan rapora göre, OrtadoÄŸu’ya aşırıcı grupların yanında savaÅŸmaya giden Avrupalı Hristiyanların sayısı giderek artıyor.

“Yabancı savaÅŸçılar” kavramı kullanılan raporda, Avrupa'dan gidenlerin genelleme yapılarak Müslüman ya da cihat yanlısı olduÄŸunu söylemenin hatalı olacağı vurgulanıyor.

 “Avrupa Hristiyan Süryani topluluÄŸuna mensup Johan Cosar, Suriye’de Sutoro adlı gönüllü Hristiyan Süryani güçlerine eÄŸitim veriyor" denilen raporda, bu kiÅŸilerin Suriye'deki Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile hareket ettikleri belirtiliyor.

Raporda, 2000’li yılların başında da Avrupa’dan Irak’ın kuzeyine gidip Süryani milis güçlerine katılanların ve eÄŸitim verenlerin olduÄŸu, bunların arasında Hollandalı polis Judi Mikhael ile onun Ä°sviçreli, Alman ve Ä°sveçli arkadaÅŸlarının bulunduÄŸu kaydediliyor.

Ä°sviçre’deki yayımlanan Sonntags Zeitung gazetesi, bölgede görüÅŸtüÄŸü Hristiyan milislere dayanarak son dönemde en az 10 Ä°sviçrelinin, Suriye’nin kuzeyinde Süryani Askeri Konseyi’ne (SAK) katıldığını bildirdi. Gazete, SAK’ın eÄŸitim kampında milisleri eÄŸiten Johann Cosar’ın Ä°sviçre vatandaşı olduÄŸunu, 31 yaşındaki Cosar’ın geçmiÅŸte 5 yıl Ä°sviçre ordusunda görev yaptığını yazdı. Cosar, gazeteye yaptığı açıklamada, bölgedeki Hristiyan varlığını korumaya kararlı olduklarını belirterek, “Memleketimizde ölmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Hristiyan milislerden 42 yaşındaki Gewargis Hanna da geçmiÅŸte Irak’ta da savaÅŸtığını belirterek, “Bu bölgeyi IŞİD’e karşı korumamız ve yeni yönetimi desteklememiz gerekiyor” dedi.   

Haberde, Süryani Askeri Konseyi’nin Ä°sviçre’den savaÅŸçı temininin yanı sıra bağış da topladığı, son iki yılda toplanan bağış miktarının yaklaşık 165 bin avro olduÄŸu iddia edildi. Avusturya'da yayımlanan Krone gazetesi de Irak ve Suriye'de savaÅŸan Hristiyan sayısının yaklaşık bin kiÅŸi olduÄŸunu iddia etti.  

SÜRYANÄ° MÄ°LÄ°SLER, YPG Ä°LE HAREKET EDÄ°YOR  

Avrupa’dan giden Hristiyanlar, ağırlıklı olarak katıldıkları Süryani Askeri Konseyi’nin, ocak ayından bu yana YPG çatısı altında faaliyet gösterdiÄŸi belirtiliyor. YPG, Avrupa’daki Kürt gruplar aracılığıyla bağış ve savaÅŸçı toplarken, Avrupa’da yaÅŸayan Yezidi gençleri de savaÅŸmak üzere bölgeye çağırıyor.

YPG’ye baÄŸlı yardım kuruluÅŸları Almanya, Ä°ngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda ve Avusturya’da aktif yardım kampanyaları düzenliyor. Kampanyalarda Yezidilerin IŞİD nedeniyle Åžengal’de “fiziki ve kültürel soykırımla” karşı karşıya bulundukları vurgulanıyor.  

OrtadoÄŸu uzmanı ve "Agenfor Center" adlı sivil toplum kuruluÅŸunun direktörü Sergio Bianchi, Avrupa'da bazı kiÅŸilerin Suriye ya da Irak’taki dini ve etnik azınlıkların baskı altında olduÄŸu düÅŸüncesiyle hareket ettiÄŸini söyledi.

"Son yıllarda Batı Avrupa’daki Hristiyanlardan OrtadoÄŸu'daki kaos bölgelerine savaÅŸmak için gidenlerin oldu. Avrupa'dan gidenlerin birçoÄŸu baÅŸlıca Ä°sveç, Almanya, Hollanda ve Ä°sviçre gibi ülkelerden yola çıkıyor" diyen Bianchi, hali hazırda özellikle Avrupa’dan Suriye’ye giden yaklaşık 40 Hristiyan'ın olduÄŸunu bildirdi. 

Gidenlerin büyük kısmının Süryani ya da Kürt asıllı olduÄŸunu kaydeden Bianchi, Batı Avrupa’nın refah ülkelerinden, OrtadaÄŸu’daki savaÅŸa katılmanın kolay bir karar olmadığını belirtti.

Bianchi, “Bu insanlar kendi toplulukların tehdit altında olduÄŸunu düÅŸüyor. Gitmelerindeki temel itici güç bu. Sadece Suriye’de deÄŸil, Irak’ta da tehdit altında olduklarını hissediyorlar. Kürtler gibi Süryaniler de bölgede güven de hissetmiyor kendisini. Kendi topluluklarını savunmak istiyorlar" diye konuÅŸtu.  

SURÄ°YE'DE Ä°SVÄ°ÇRELÄ° KOMUTAN

Avrupa'da gidenlerin komutanlığını da yine Avrupa'dan giden birinin yaptığını dile getiren Bianchi, geçen yılı 6 Haziran'da Ä°sviçre vatandaşı Johan Kosar adlı eski bir askerin Suriye’nin kuzeyine giderek Avrupa’dan cepheye katılanlar eÄŸitim vermeye baÅŸladığını öne sürdü. Sergio Bianchi, ÅŸöyle devam etti:

“Ä°sviçre’nin Locarno kentinden Suriye’ye gitti. Kendisi Avrupalı Süryanilerin organizasyonundan dış iliÅŸkiler sorumlusu Said Kosar’ın oÄŸlu. Aslında oraya bilgilendirici bazı yayınları dağıtmak için gitmiÅŸti. Daha sonra uzmanlığı nedeniyle adım adım sivil savaşın içerisine dahil oldu. Bugün askeri konseyde Hristiyan tarafının komutanı olarak görev yapıyor. Kosar’ın halen Suriye’ni kuzey doÄŸusunda, Türkiye sınırına en yakın Suriye kentlerinden biri olan Kamışlı’da bulunuyor. Kosar’a birçok farklı ülkeden katılan var. Sayıları 30-40 civarında. Her zaman aynı yerde kalmıyorlar. Bölgede sık seyahat ediyorlar.”

"ÅžU EN BÜYÜK ENDÄ°ÅžELERÄ° İŞİD TEHDÄ°DÄ°”  

Suriye’nin kuzeyinde bazı bölgelerin güvenliÄŸinin bölgedeki Kürt ve Hristiyan güçlerinin ortaklaÅŸa oluÅŸturdukları “Sutoro” adı verilen güvenlik güçleri tarafından saÄŸlandığını vurgulayan Bianchi, “Suriye’de rejim karşıtı güçlerle bazı ortaklıklar yaptılar. İŞİD’e karşı savaÅŸta da yer aldılar. Åžu en büyük endiÅŸeleri İŞİD tehdidi” ifadelerini kullandı.

Avrupa’dan OrtadoÄŸu’ya gidenlerin genellikle birbirlerini Avrupa merkezli Süryani topluluklarında tanıdıklarının altını çizen Bianchi, “KiÅŸisel iliÅŸkiler yoluyla aralarında iletiÅŸim kuruyorlar. Suriye’ye, bölgeye, genellikle kendi kiÅŸisel kontaklarını kullanarak gidiyorlar” dedi.  

Öte yandan, Bianchi Avrupa’daki Süryani derneklerinin ise aslında kimsenin OrtadoÄŸu’ya giderek savaÅŸmasını desteklemediÄŸini vurgulayarak, Süryani Kilisesi’nin de Suriye’ye gidilmesine karşı bir duruÅŸu olduÄŸunu kaydetti. Bianchi, baÅŸta Ä°ngiltere olmak üzere Avrupa’nın çoÄŸu ülkesinde Avrupa’dan OrtadoÄŸu’daki baÅŸta Suriye olmak üzere kaos bölgelerine seyahat ederek, cephede savaÅŸanların tekrar ülkelerine geri dönmesinin tehdit olarak görüldüÄŸünü söyledi.  

AVRUPALI YAHUDÄ°LER DE Ä°SRAÄ°L'E GÄ°TMÄ°Åž...

“Avrupa’nın OrtadoÄŸu’ya gönüllü olarak gidenlere iliÅŸkin politikası Avrupa’nın güvenliÄŸi için potansiyel bir tehdit oluÅŸturabilir. Çünkü Avrupa’dan Suriye’ye gidenlerin gerekçeleri çok farklı” diyen Bianchi, daha önce Avrupa’dan Ä°srail’i desteklemek için de çok sayıda Avrupalı Yahudi’nin OrtadoÄŸu’ya gitmesine raÄŸmen Avrupa ülkeleri tarafından tehdit olarak görülmediklerini belirtti.

Sergio Bianchi, “EÄŸer genç bir nesli suçlu olarak genellersek büyük bir yanlış yaparız. Bu durum Avrupa’dan bölgeye giden Kürtler, Hristiyanlar ve Müslümanlar için geçerli. Ben bölgede Suriye’de savaÅŸmaya giden çok fazla gençle görüÅŸtüm. Ben Avrupa’nın güvenliÄŸi için tehdit olduklarını düÅŸünmüyorum” diye konuÅŸtu. 

Bölgeye gönüllü olarak Avrupa’dan gitmiÅŸ Hristiyan, Müslüman ve Kürtlerin “tehdit” olarak algılanmasının “bumerang” etkisi yaparak Avrupalı ülkeler için ileride daha büyük tehditlere yol açabileceÄŸi uyarısında bulunan Bianchi, "Ä°nsanları yabancı savaÅŸçılar olarak etiketlemeden önce daha dikkatli olmalıyız. Bu durum Avrupa’dan bölgeye giden birçok Müslümanı etkiliyor. Avrupa’dan Suriye’ye giden yabancıların çoÄŸu dönmek istiyor fakat korkuyorlar, dönemiyorlar. Aileler otoritelerle konuÅŸamıyor. Çünkü çocukları suçlu olarak görülüyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.